XIII. Országos Kovácstalálkozó Vése (2014)

A  megvalósult rendezvény szakmai beszámolója

A Kovácstalálkozót 2014-ben, tizennegyedik alkalommal rendeztük meg, melynek célja a hagyományőrzés, valamint a turizmus számára eddig feltáratlan település megismertetése, az idegenforgalomba való bekapcsolása. A rendezvény a Balatonnál nyaraló vendégek számára is elérhető távolságban lévő településén valósult meg, programlehetőséget nyújtva az ott nyaraló vendégeknek, pozitívan befolyásolva ezzel a turisták eloszlását a környéken. A környező települések rendezvényeinek összekapcsolásával, több mint 20 napon keresztül folyamatos programot biztosítottak a turistáknak, garantálva ezzel a térségben maradásukat. Az elmúlt évek tapasztalataira, a rendezvény pozitív visszhangjára alapozva, és nem utolsó sorban hagyományteremtő szándékkal a Kárpát-medencei-Kovácstalálkozót”

A program gördülékeny lebonyolítását, valamint a nagyszámú közönség kiszolgálását szem előtt tartva fontos feladatunk volt a verseny helyszínének olyan kialakítása, hogy egyszerre több versenyző jól szemügyre vehető módon dolgozhasson. Ennek érdekében a meglevő műhely mellett, a műhely épületén kívül, szellős, esőtől védő, természetes anyagokból készülő tetők védelmében további 3  munkahelyet kellett kialakítanunk. A munkahelyek telepítésénél fontos szempont volt az egymástól való megfelelő távolság – vagyis megfelelő nagy hely ahhoz, hogy a közönség lásson, másrészt kezelhetően “kis” helyre kellett csoportosítani a rendezvényt ahhoz, hogy a zsűri is folyamatosan végezni tudja a munkáját. (Időmérés, munkafolyamatok figyelemmel kísérése.)

Jó néhány kovácsmester rendelkezett mobil bemutatóműhellyel. A rendezvény előtt – már ismerve a nevezettek létszámát –, ezeket a mestereket  kértük fel a  saját bemutatóhelyeik telepítésére. Ez a megoldás jóval olcsóbb, mint a fix később útban levő állások építése.

A kovácsmesterség “űzéséhez” szükséges egyéb kellékek beszerzésében és a szakmai tanácsadásban, valamint a lebonyolításban együttműködtek a szervezőkkel a közeli Szőcsényi Szakiskola oktatógárdája és diákjai is. Ez az intézmény az egyike az ország oly kevés oktatási intézményeinek ahol jelenleg is folyik a kovács – szakmunkások képzése.

Ezen kívül szükség volt egy szabadtéri színpad felállítására is, a kísérő programokhoz, valamint a tisztálkodási és higiénés feltételek megteremtésére. Szintén bérlet, ill. megbízás formában oldottuk meg a rendezvény technikai feltételeinek biztosítását is. (hangosítás, áram, stb.)

Adatok a rendezvényről:

 

–         rendezvény helyszíne: Vése, Kovácsmúzeum

–         A program honlapja: www.vese.hu

–         kezdési ideje (év, hónap): 2014. július 25-26. 14 óra

–         látogatók száma: 5200fő (ebből kb. 2500 fő külföldi állampolgár)

–         szervezők, lebonyolítók száma: 50 fő önkéntes, 10 fő fizetett (őrzés, biztonsági személyzet, stb.)

–         versenyzők, bemutatót tartó kovácsok száma: 26 fő

–         szereplők, fellépők száma: 44 fő

–         meghívott „VIP” vendégek száma: 24 fő

–         a rendezvény össz. költségvetése:2.500.000Ft

 

 

A kovácsverseny végeredménye:

1. helyezett: Tóth Attila - lábas alátét

2. helyezett: Bartos Mihály+Imre Mátyás - sárlehúzó

3. helyezett: Szatmári Jenő - bográcsállvány

                   Szilasi Horváth Tamás - sörnyitó

                   Lengyel László - tűzpamacs