Takács Andor

Községünk szülötte, díszpolgára, aki Veszprémben él, évtizedek óta megszállottan foglalkozik a szülőfaluja történetével, ezen belül is a családfa kutatással.

 

Takács Andor életrajza

 

1950-ben Vésén született. Szülei földműveléssel foglalkoztak. 25 évig volt Vése állandó lakosa.

 

Gyerekkorára visszaemlékezve írta: „Emlékszem, hogy 1953-ban melyik dűlőn voltak a földjeink, és mit vetettek bele. Meg tudtam különböztetni a Bertókokat, Lébárokat, Németheket, Takácsokat, Leposákat ragadványnevük szerint. A falu minden utcájában fociztunk a porban. Építettem a focipálya mellett az öltözőt, rendszeresen meszeltem a pálya vonalait. Még egyetemi éveim alatt is játszottam a legendás vései csapatban. Hatodikos korom után rendszeresen szerepeltem a kultúrházban, verset mondtam az akkori ünnepeken, falusi szavalóversenyen, seregszemlén, az evangélikus templomban, és társadalmi esküvőn. Iskolai élményeim a mai napig meghatározóak.”

 

Általános iskolaiba Vésén járt. A csurgói gimnáziumban érettségizett, majd 1975-ben a József Atilla Tudományegyetemen szerzett matematika–fizika szakos középiskolai tanári diplomát. Már aktív tanárként az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen technika, később számítástechnika szakos tanári szakra járt, majd közoktatás vezetői szakvizsgát is tett.

 

A pápai Közgazdasági Szakközépiskolában kezdte meg a tanári pályát, majd Veszprémben a Kállai Éva Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskolában, ezután pedig a Vetési Albert Gimnáziumban tanított. Az utolsó tíz évben a Veszprém Megyei Pedagógia Intézet főállású szakértője, főtanácsosa volt. Nyugdíjba vonulás után 4 évig még aktívan dolgozott a közoktatásban. Uniós programokban szakértőként, mentorként segítette mintegy 25 iskola munkáját. Informatika és matematika tanárok továbbképzéséhez készített tananyagot központi felkérésre, majd azokban közreműködött előadóként az ország különböző közoktatási intézményeiben.

 

Az aktív pedagógiai munka befejezése után a fő érdeklődési köre a családfakutatás lett. Valamennyi ide vonatkozó anyakönyvet kijegyzetelte, számítógépre vitte. Azóta elkészítette Vése minden olyan famíliájának a családfáját, akik az 1700-as években Vésén laktak. Eddig több mint 50 családfa készült el. Felkutatta az ősök lakhelyét. Falutérképet készített a különböző korszakokban. Ezek pontosításán és az első családok régi lakhelyeinek felkutatásán most is dolgozik. Reményei szerint a következő találkozóra elkészül a vései családok történetét bemutató könyv is.

 

1976 óta él Veszprémben. Felesége nyugdíjas kémia-fizika szakos tanár. Leányai Krisztina és Veronika Sárszentmihályon illetve Budapesten laknak. Krisztina a székesfehérvári IBM gazdasági vezetője, férje újságíró, leányai Gréta és Flóra. Veronika orvos, az Uzsoki Utcai Kórház belgyógyász nephrologus adjunktusa, férje sebész főorvos, gyerekei István, Anna és Luca.