Művelődési Otthon
Nyomtatható verzió Cikk ajánlásaMűvelődési ház

Művelődési Ház és Teleház

8721 Vése, Szabadség tér 8.

Tel/Fax: (36) 85/345-107

Művelődési Otthon

 

fenntartó: önkormányzat

 

cím
8721 Vése
Szabadság tér 8.

elérhető
telefon (36) 85/ 345 107
e-mail:

muvhaz@vese.hu; telehaz@vese.hu

Pappné Kovács Andrea
Vezető

elérhető
telefon 85/345107
e-mail:

muvhaz@vese.hu; telehaz@vese.hu

 

Az egykori iskolából lett átalakítva, bővítve 1958-ban. Összes hasznos alapterület 570 m2.

Az épületben található: 150 személyes színházterem, színpad, két öltöző, társalgó, előtér, könyvtár, az alapítványi Művészeti Iskola oktatóterme, a teleház, irodahelység és raktár.

Dolgozók: 1 főállású művelődésszervező, 1 mellékállású (4 órás) takarító,

A Művelődési Házban megvalósuló programok a következők: ismeretterjesztő előadások, az évkörhöz/ünnepekhez kapcsolódó gyerekfoglalkozások (ajándékkészítések, kézműves dolgok az általános iskolásoknak); bálok, bulik, egyéb rendezvények szervezése, lebonyolítása.

Vásározóknak rendszeresen helyet szoktunk biztosítani, vannak termékbemutatók is.

Működik egy Ifjúsági Klub, ők rendszeresen találkoznak, vannak közös programjaik a szomszédos községek hasonló fiatalokból álló csoportjaival. Hamarosan megtartjuk az első kiállítást is, ezt több másik fogja követni a jövőben.
Helyet biztosítunk a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ munkatársának (heti 2 alkalom), a Falugazdásznak (heti egy alkalom), és a munkaközvetítéssel foglalkozó Szövetség a Polgárokért Alapítvány egy munaktársának (havi 1 alkalom). Az intézmény Foglalkoztatási és Információs Pontként is üzemel. Itt van továbbá a helyi civil szervezetek székhelye is, vagyis a Sport Egyesületé, a Hagyományőrző Egyesületé, az Önkéntes Tűzoltó Egyesületé, és a Faluszépítő Egyesületé. A Vöröskereszt helyi szervezete itt tartja a véradásokat is.
Az egyik termünk szólgál az iskolások testnevelés termeként is, itt még délutáni sportfoglalkozások, és néptánc órák vannak.
Az intézmény Teleház is egyben, Közháló végpont, és e-Magyarország Pont is, ezen funkciója felöleli a nyilvános internet szolgáltatást, igény esetén kiscsoportos, vagy egyéni internet oktatást (keresés, levelezés, e-Magyarország, e-ügyintézés ügyfélkapun keresztül, e-bank), segítségnyújtás iskolai házi feladatoknál, szakdolgozatoknál, fénymásolás, faxolás, szkennelés, nyomtatás, igény esetén hivatalos levelek begépelése.

Az épületben helyezték el az egész községet behálózó községi antennarendszer (kábel tv) központi erősítőit és a "község tv" stúdióját, technikai helyiségét, berendezéseit.

Innét sugározzuk a helyi képújságot is.

 

A könyvtár története: 

Története:

1957-ben alakult, akkor még a Művelődési Házban, községi könyvtárként. Ezen kívül létezett iskolai könyvtár is. Ezt a kettőt az 1980-as évek végén egyesítették az iskolában. 2006 nyarán újabb költözés után, falunk kiemelkedő egyénisége, Bertók László szülőházában kapott helyet.

 

Berendezése:

Az épület egy igazi falusi parasztház, melynek 3 helyiségéből az egyikben Helytörténeti Szoba lett berendezve, hogy az ide látogatók megismerkedhessenek a falu, és a megye fontosabb levéltári dokumentumaival, továbbá e kiváló költő munkásságát is bemutathassuk

Egy másik szobában olvasóterem található, ott a felnőtt irodalom remekeiből lehet válogatni, míg a kölcsönzésre is szolgáló harmadik szobában az ifjusági-, és gyermek irodalom lett elhelyezve.

Az épülethez raktár is tartozik.

A könyvtár teljes alapterülete 94 m2, ebből könyvtárcélú alapterület 79 m2.

 

 

2012-ben EU-s forrásokból, a TIOP-1.2.3. pályázat segítségével több mint 7 millió forintos  informatikai fejlesztés történt a könyvtárban

Beszerzésre került 8 db asztali számítógép, szkennerek, színes és fekete - fehér nyomtatók, és a megváltozott képességű emberek részére a könyvtár használatát segítő eszközök. Ezen kívűl az épület belső részleges felújítása is megtörtént.

Könyvtári adatok:

A könyvtár állománya 9165 kötetet. A beiratkozottak száma 120 fő, ebből 14 év alatti 82 fő, 14 és 65 év közötti 34 fő, és 65 év feletti 3 fő. (2007-es adatok)

 

Nyitva tartás:

Hétfőn, és szerdán 15.00 - 17.00.


Kapcsolódó dokumentumok:

2017. június 12., hétfő 11:03

Vissza