XI. Országos Kovácstalálkozó
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása


Az idei évben is megrendezésre került a XI. Országos Kovácstalálkozó. 

A hagyományokhoz hűen, 10 órakor hivatalosan megkezdődött a rendezvény, a kovácsok kezdhették elkészíteni tárgyaikat, melyeket a zsűri értékelt egy verseny keretein belűl. Helyezések a következőképpen alakultak:

 

 

1. helyezett: Lengyel László - Bográcstartóval

2. helyezett: Markos Krisztián - Italtartóval

3. helyezett: Csiszár Gyula - Lábasalátéttel

 

A 16 mesternek a hagyományos kovácsolási technika és szerszámok használatával, valamint egy segéd közreműködésével 90 perc alatt kellett megmutatniuk  mit tudnak. Az elkészített remekműveket felajánlották a falu kovácsmúzeumának.

Régen megvolt a kovácsoknak az a joga, hogy összeadhatták a párokat és ezt hivatalosan is elfogadták házasságnak. A találkozón is volt lehetőségük a szerelmes pároknak az összekovácsolódásra.

Tizenegyedik alkalommal szították a tüzet és ütötték a vasat a mesterek a kovácstűzhelyeknél a vései önkormányzat és a Magyarországi Kovácsmíves Céh szervezésében. Tizenhatan neveztek a pénzdíjas versenyre, köztük például a pápai Csiszár Gyula is, aki a magyar korona mását is elkészítette vasból, amit a város főterén állítottak fel. Tetszés szerint, szabadon választott remekművek készültek

– Míves borosüvegtartó, korabeli ruhatű, de hosszú lenne felsorolni, milyen alkotások formálódtak a kovácsok elképzelései alapján. A remekművek minden darabja a vései gyűjteményt gyarapítja.  


Az országban Vése nevét már összekötik a kovácstalálkozóval. A készülődés pedig összekovácsolja a falubelieket is. A kovácshagyományok ápolásával a település a figyelmet szeretné felhívni a szakma hajdani dicsősége mellett, a mai remekekre is. A kovácstalálkozón a hagyományoknak megfelelően szerelmes párokat is összekovácsoltak. A tüzes szakmánál maradva, a hagyományőrző tűzoltók is bemutatták, hogyan birkóztak meg a lángokkal egykoron. 

RÉSZTVEVŐ KOVÁCSOK:Bacsó Károly Dunaharaszti,
Csiszár Gyula Pápa
Csiszár Tibor Zalaszentgrót
Fábos László Nemesdéd
Taksonyi Levente Mágocs
Kovács László Putu Szentendre
Kónya László Nagykutas
Lengyel László Szentistván
Lengyel Sándor Nagykáta
Markos Krisztián Siófok
Németh Nándor Polány
Németh Péter Devecser
Szabó Sándor Igal
Talács István Zalaszentbalázs
Takáts Zoltán Pilisborosjenő
Törökkéri Béla Csobánka
Tüttő Béla Segesd
Licsár Tibor Devecser
Horváth Ernő Vése 
Horváth Zsolt Berzence
Németh Róbert Eger
Kovács Zoltán Eplény Kapcsolódó dokumentumok:

2016. április 13., szerda 14:21

Vissza