Fogadj örökbe őshonos gyümölcsfát!
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása

 

A Tündérkertek mozgalom az őshonos és tájfajta gyümölcsökről szól, melyeket a nagyüzemi gyümölcstermesztés igyekezett kiszorítani.  A program célja a régi gyümölcsfajták megóvása és továbbörökítése.

 ÖRÖKBEFOGADÁS

A Tündérkertek mozgalom által biztosított jelképes örökbefogadás egy támogatási formája a Magyarországon őshonos gyümölcsfajtáknak és a térség természeti kincseinek. Lényege, hogy támogatónk a minimális támogatási összeg fejében jelképesen nevelőszülője lehet egy általa kiválasztott gyümölcsfának.

MIRŐL SZÓL A PROGRAM?

A Tündérkertek mozgalom az őshonos és tájfajta gyümölcsökről szól, melyeket a nagyüzemi gyümölcstermesztés igyekezett kiszorítani.  A program célja a régi gyümölcsfajták megóvása és továbbörökítése.

KIK VAGYUNK?

A Vései Faluszépítő Egyesület a gondolat továbbvivője és gazdája. Vése elöregedő, munkanélküliséggel küzdő, kilátástalan település volt, míg egy fiatal csapat életet vitt bele. Az egyesület a helyi termékekért, a települések fejlődéséért, a vidéki élet rangjáért dolgozik. 

MIK AZOK A TÜNDÉRKERTEK?

A tündérkert olyan gyümölcsös, melyeket őshonos, tájfajta, különleges gyümölcsfákkal ültettünk be. Jelenleg a kertben 70 darab fa található. A mozgalom immár országos méretű, főleg a nyugati országrészben számos tündérkert található. Böngéssz a ( www.vese.hu )honlapon és keresd meg azokat az őshonos gyümölcsfajtákat, melyekről talán soha nem hallottál. A 24. órában vagyunk, ha most teszel érte, nagy eséllyel megmaradhatnak.

MIT TEHETÜNK?

Mi megírtuk, elolvastuk, kikérdeztük, felkutattuk, bejegyeztettük, bekerítettük, kigazoltuk, elültettük. Neked nincs más dolgod, mint kiválasztani a neked tetszőket és örökbe fogadni közülük. Lehet egyetlen fád, de többet is választatsz, gyermekeidnek, rokonaidnak. Járulj hozzá a fenntartásukhoz te is!

HOGYAN LEHET ÖRÖKBEFOGADNI?

Nagyon egyszerűen.  A honlapon válaszd ki a neked tetsző, még szabad fát, aztán e-mailben, vagy telefonon (és természetesen személyesen is, a művelődési házban) jelezd a szándékod. Kapsz egy válaszlevelet a fizetési módról, majd az örökbefogadási összeg befizetése után egy számlát és igazolást a tulajdonodról. Az örökbefogadás lehet nyílt vagy titkos, utóbbi esetben nem jelenik meg a neved az örökbefogadók közt. A honlapon láthatod a fádat, ha szeretnéd, kapsz róla évente tájékoztatást és meg is látogathatod.

 

MENNYIBE KERÜL?

Egy fa jelképesen 1000 forintért fogadható örökbe. Kezdheted egyetlen fával, de lehetsz dzsentri, akár 7 fa örökbefogadásával is. Az örökbefogadási összegből tartjuk fenn és gondozzuk a kertet, illetve népszerűsítjük az őshonos gyümölcsfajtákat.

MIÉRT JÓ EZ?

Egyrészt szuper dolog kiveszőfélben lévő értékeket újra életre kelteni. Főleg, ha ez a mi múltunkhoz, saját történetünkhöz kapcsolódik. Ha szívesebben veszel hazai Jonatán almát, mint idegen nevű importot, ha Gönci barackból jobban ízlik a lekvár (pálinka), mint az idegen fajtákból, ha még emlékszel arra, hogy a nagymamád szekrényének tetején hogyan sorakoztak a Húsvéti rozmaring almák, akkor ezt nem kell magyaráznunk. Régi, hagyományos, ellenálló, ízes fajták ezek, melyeket azért nem ismersz alaposan, mert szinte teljesen eltűntek. A program keretében speciális oltványokat szereztünk be, génmegőrző által ellenőrzött, ritka fajtákat, melyeket a hasonló programok nélkül pár év múlva már csak a múló emlékezet őrizne. Másrészt ezek a kertek látogathatóak, gondozásukkal munkát adsz a helyieknek, és ha majd termőre fordulnak pár éven belül a gyümölcsfák, akkor meg is lehet győződni arról, mekkora a különbség köztük és az ipari termesztésű gyümölcsök között.

 

Fogadj örökbe őshonos gyümölcsfát most! 


Kapcsolódó dokumentumok:

2018. május 29., kedd 08:44

Vissza