A kovácstalálkozók története
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása

A dél-dunántúli régió első és egyetlen, csak a kovácsművesség bemutatására koncentráló rendezvénye a településünkön minden évben, július utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő Országos Kovácstalálkozó és Verseny. 

 

.

 

 

Önkormányzatunk a helyi Faluszépítő Egyesülettel közösen az elmúlt évek során a településen sikeresen hozott létre egy helytörténeti gyűjteményt, melynek  részét képezi egy – működőképes – kovácsműhely is. A településen nagy hagyománya van a kovácsmesterségnek, volt időszak, amikor a pár száz fős faluban öt-hat kovács is dolgozott, ide jártak a környező településekről is lovat patkoltatni, szerszámot készíttetni

Községünk hosszú fejlesztő-, építőmunka eredményeképpen lett alkalmas a rendezvény felvállalására.

Önálló beruházásunk eredményeképpen településünk rendelkezik a környék egyetlen, az elmúlt száz évben használatos szerszámokkal felszerelt kovácsműhellyel, mely tájegységünkre jellemző környezetben tudja megmutatni a néprajz, a kisipar szempontjából is fontos tevékenység környezetét.

A műhely kialakításánál elsődleges szempont volt, hogy eredeti anyagokat, szerszámokat állítsunk ki, ill. tegyünk használhatóvá, hogy a lehetőség szerint a leghitelesebb képet nyújtsuk a mesterségről.

 

Fentiek figyelembevétele mellett fontos szempont volt - s ez kompromisszumok megkötését tette szükségessé - a használhatóság, azaz, már a műhely elsődleges kialakításánál ötletként felmerült, hogy tömegeket vonzó kovácstalálkozó esetén szükséges gyorsabb munka, minél több ember részére történő megmutathatóság biztosítása. Ezen szempontok figyelembevétele mellett történt a műhely terének kialakítása  ill. a munkafolyamatok, nyersanyagok előkészítésének egyszerűsítése, felgyorsítása.

 

Előkészítés: a rendezvényt mind a kézműves szakma, mind a közönség felé olyan szervezeteken keresztül hirdetjük meg, melyek elsődleges feladata éppen ez a kapcsolattartás, informálás.

A versenyzőket, a kovácsokat elsősorban hazánk egyik legjelentősebb ilyen jellegű szakmai szervezetén, az Országos Kovácsmíves Céh-en keresztül hívjuk meg. A Céh maga is szervez hasonló rendezvényeket, ezért velük a folyamatos kapcsolattartás azért is fontos, hogy az időpontok ütközését elkerüljük.

 

A program gördülékeny lebonyolítását, valamint a nagyszámú közönség kiszolgálását szem előtt tartva fontos feladatunk a verseny helyszínének olyatén kialakítása, hogy egyszerre több versenyző jól szemügyre vehető módon dolgozhasson. Ennek érdekében a meglevő műhely mellett, e műhely épületen kívül, szellős, esőtől védő, természetes anyagokból készülő tetők védelmében további 3  munkahelyet  alakítottunk ki.

 


A kovácsok megjelenése a vásárokon, ünnepeken, találkozókon ritka. Kevesen is művelik a szakmát, s azok is nehezen mozdulnak  adódóan a mesterség sajátosságaiból. Ha viszont megjelennek osztatlan a siker. A nehézségek miatt kevés is az a hely, ahol felvállalják a kovácsok meghívását, részükre a feltételek biztosítását. 

 


2016. július 16., szombat 19:06

Vissza