Magyar Falu Program 2019
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása

Szolgálati lakás felújítása Vésénszolgálati lakás felújítása

 

Építész Műszaki Leírás

 

Vése,

Park u. 1. szám, 464 hrsz. alatti telken

lakás fejlesztés

tervdokumentációjához

 

Építtető, építtető címe:

Vése Község Önkormányzata

8721 Vése, Park utca 1.

 

 

Építési munka helye:

8721 Vése, Park u. 1.    hrsz.: 464

 

Előzmény / tervezési program:

 

Építtető az érintett ingatlanon meglévő lakását kívánja fejleszteni. Az épület az 1970-as évek végén épült, eredeti funkciója lakóház volt.

 

Az épület leírása:

 

A telek déli irányból a Fő utcából közelíthető meg, valamennyi közművel el van látva, a szennyvízhálózatra való rákötés biztosított. A terület enyhén lejt nyugati irányba. Telepítését tekintve az épület a telek keleti részére épült.

 

Az épület eredeti funkciója kétlakásos lakóház, a 2 lakás egy középfőfallal kapcsolódik egymáshoz. Az épület téglalap alapterületű, földszintes. Függőleges teherhordó szerkezete falazóblokk tégla falazat, vízszintes teherhordó szerkezete vasbeton gerendás födém. Magastetős, a fő tömeg gerince párhuzamos a déli telekhatárral. Tetőszerkezete kétállószékes fedélszék, fedése síkpala. A nyílászárók a nyugati oldali lakásban fa szerkezetűek, hőszigeteletlen üvegezéssel, a keleti oldali lakásban műanyag nyílászárók, hőszigetelő üvegezéssel.

 

A tervezett fejlesztést a nyugati oldali lakásban kívánjuk megvalósítani. A lakás a nyugati oldali szélfogón keresztül közelíthető meg. A szélfogóból a kelet-nyugati irányú középfolyosóba jutunk, ahonnan déli és nyugati irányban a szobák, északi irányban a konyha, fürdő, keleti irányban a wc helyiségek nyílnak.

 

A létesítmény állaga a karbantartások hiánya miatt fokozatosan romlik. A falszerkezetek, födém állapota megfelelő. A falburkolatok és a tetőfedés elöregedett. A nyílászárók elöregedtek, deformálódtak, a fa szerkezetek a folyamatos csapadékvíz hatására korhadásnak indultak.

 

Az épület fűtését és a használati melegvizet a fürdőben elhelyezett gázkazán biztosítja.

 

Az építési munka leírása:

 

A kivitelezés során az épület teljes homlokzatát felújítjuk, nyílászáróit és tetőfedését cseréljük, energetikai megtakarítást célzó fejlesztést kívánunk megvalósítani.

 

A meglévő falburkolatokat elbontjuk. A meglévő helyiségek helyén a meglévő aljzatot (burkolatokat) felbontjuk, majd a lábazati falak közti feltöltést kiszedjük, úgy, hogy az új padozat kialakítható legyen. Új aljzatbeton és padlóburkolat készül. A padlóba új talajnedvesség elleni szigetelést és 100 mm lépésálló hőszigetelést terveztünk.

 

A tetőfedést elbontjuk, a lécezéssel és a bádogos szerkezetekkel (ereszcsatorna, oromszegély, hajlatbádog, kéményszegély) együtt. A meglévő kéménypilléreket a födém felső síkjáig visszabontjuk.

A teljes tetőszerkezet felső síkjára porhó elleni tetőfóliát rögzítünk ellenléccel, majd új lécezés készül. Az új fedés TONDACH Kékes ívesvágású cserép, natúrvörös színben. Természetesen új bádogos szerkezeteket (ereszcsatorna, lefolyó, oromszegély, hajlatbádog) építünk be, az ereszt deszkázzuk. A tetősíkba szellőzőcserepet, fém hófogót építünk be. Az észak-nyugati oldalon lévő félnyeregtető hullámpala fedését elbontjuk, fémlemez fedést építünk.

 

Az épület homlokzatán lévő bádogos szerkezeteket (ereszcsatorna, lefolyócső, ablakpárkány) és az acél szerkezetű előtetőt lebontjuk.

 

A homlokzati nyílászárók cseréjét el kívánjuk végezni. A meglévő fa nyílászárókat kibontjuk, a nyíláskeret bontásokat, befalazásokat a terveknek megfelelően elvégezzük, ahol szükséges, új nyílásáthidalókat építünk be. A homlokzati nyíláskeretet habarccsal javítjuk, majd beépítjük az új nyílászárókat. A falazat és a nyílászárók közti hézagot PUR habbal tömítjük. Az új nyílászárók a tervlapon szereplő méretekben készülnek, műanyag szerkezetű, hőszigetelt üvegezéssel ellátott nyílászárók, fehér színben, U=1,15 W/m2K hőátbocsátási tényezővel.

 

Az épület homlokzatán dryvit rendszerű hőszigetelés készül. A hőszigetelő táblák felhelyezése előtt PROTEKTOR kültéri lábazati indító profilt rögzítünk a falazatra.  Az AUSTROTHERM AT-H80 hőszigetelő lapok vastagsága a homlokzaton 160 mm, melyet pontszerűen rögzítünk a falszerkezethez. A falsarkokra PROTEKTOR kültéri vakolóprofilt, a nyílászárók körül PROTEKTOR kültéri kávacsatlakozó profilt rögzítünk. Üvegszövet hálót helyezünk el, amit MASTERPLAST Masterfix Rock ásványi ragasztóval rögzítünk a hőszigeteléshez. Erre BAUMIT szilikát vakolat készül, világosbarna színben, dörzsült felülettel. A lábazat 160 mm vastagságú formahabosított EPS hőszigetelést (AUSTROTHERM Expert Fix) kap, melyre műgyanta lábazatvakolatot hordunk fel, sötétbarna színben. A födém felső síkján 260 mm ISOVER DOMO KOMFORT üveggyapot hőszigetelő filcet építünk be.

 

A homlokzaton új ablakpárkányt és lefolyócsatornát helyezünk fel.

 

Az épület belső helyiségei glettelést követően tisztasági festést kapnak.

 

 

 

Gyékényes, 2020. május 15.

 
   

 

 

 

 

…………..……………….

Tóth SándorÉ-14 0331

8851 Gyékényes, József A. u. 82.

Tel.: +36-30/350-19-01

 


2021. január 14., csütörtök 10:37

Vissza