Ősi famíliák Vésén
Elkészült Takács Andor könyve, Ősi famíliák Vésén címmel.

Ősi famíliák Vésén

Elkészült Takács Andor két éve ígért könyve, Ősi famíliák Vésén címmel önkormányzatunk kiadásában.
2021. július 24-én délutántól az Országos Kovácstalálkozó helyszínén, a múzeumban már hozzá lehet jutni.
A későbbiekben is megvásárolható lesz a Művelődési Házban, és az Önkormányzati Hivatalban.

Takács Andor: Vései családok, 2021.03.02.

A szerző vései születésű.

 

Visszaemlékezések (I.rész)

Saját emlékeit idézte fel szerző, felhasználva az idősebb emberek visszaemlékezéseit, a levéltárak régi dokumentumait. 30 önálló történetet olvashatunk a könyv első részében. A leírások többsége az 1940 és 1970 közötti időszakhoz kapcsolódik, de időnként visszanyúlik a korábbi évekhez is. Az akkori falu épületeit,  utcáit, erdőit, szőlőhegyeit, közösségi életét igyekszik bemutatni. Az rövid leírások visszaidézik a kort, a falu hangulatát.

Ősi famíliák Vésén-családfák (II.rész)

A második részbe az ősi családok történetének leírása került. A török hódoltság után ideérkező emberek (1720-1800) felépítették a falut, megteremtették a közösségeket, újjá szervezték az életet. A famíliák történetei a korábbi öt évben készült családfák (38 db) alapján készültek. A hely szűke miatt a családfákból csak azok a részek kerültek a könyvbe, amik hozzásegítenek az egyes famíliák történetének megértéséhez. A szerző keresi a rokono kapcsolatokat a mostani és és a 300 évvel  ezelőtti  családok között.

Vései Véssey família (III.rész)

A leírás a régi Somogy vármegyei Véssey család komplett családfáján alapul. A könyv tartalmazza ezt a rajzot is. Bemutatásra kerülnek a szentivánfai, a szőkedencsi, a szőcsénypusztai és a Vései Véssey családok. A leírások segítségével jobban megismerhetjük Vése község történetét.

Appendix

Ez a rész a szokásos kiegészítéseket, rajzokat, táblázatokat, hivatkozásokat, a felhasznált irodalom jegyzékét tartalmazza.