Mi is az a "Helyi értéktár"
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása

2012-ben a Magyar Országgyűlés elfogadta a nemzeti értékek védelméről és a hungarikumokról szóló törvényt. 2013-ban elkészült a törvény megvalósítását szabályozó kormányrendelet. Ezt követően volt és van lehetőség arra, hogy a helyi, települési önkormányzatok helyi értéktárakat, a megyei önkormányzatok megyei értéktárakat hozzanak létre. Egy teljesen új önként vállalt feladatról van szó, egy olyan szabályozási formáról, mely korábban nem létezett a Kárpát-medencében.Vésén is megalakult a Települési Értéktár Bizottság, melynek feladata összesíteni és rendszerezni a falu és környéke területén fellelhető települési és tájegységi értékeket.
A helyi értéktár létrehozásának célja, a térség természeti környezetének, szellemi, anyagi, művészeti  alkotásainak, hagyományainak, összegyűjtése, bemutatása, ezen keresztül az összetartozás erősítése.
A feladat: meglátni és megláttatni egy-egy helyi közösség speciális értékeit.
 Az értékek közérdeklődésre tartanak számot, hasznos munka van bennük, egyediek, fenntartandóak. 
Egy érték Települési Értéktárba kerülésére bárki tehet javaslatot. A javaslattevő a benyújtani kívánt értéket a lap alján található adatlap alapján elsősorban elektronikus formában adhatja be a jogszabályok előírásai szerint Vése Község polgármesteréhez. Az Értéktár Bizottság a beérkezett javaslatokat megvizsgálja, kategorizálja és javasolhatja az egyes értékeknek a Megyei, illetve a Magyar Értéktárba vételét, azt követően Hungarikummá nyilvánítását.

 

Mit tekintünk települési értéknek?

-    Agrár és élelmiszer-gazdaság: borászat, mezőgazdasági termékek, élelmiszerek, pl.: vései-gyümölcsösök. 
-    Egészség és életmód: gyógyszerek, gyógynövények, gyógyvíz-és fürdőkultúra. 
-    Épített környezet: tudatos építési munka eredménye, pl.: Templom,  Múzeum épülete, Malom
-    Ipari és műszaki megoldások: kézműipar, kézművesség, pl.: a vései hímes tojások, fafaragások
-    Kulturális örökség szellemi és tárgyi javai: Tánc, zene, régészeti lelőhelyek, pl.: „régi temető”
-    Sport: szabadidő eltöltése, szellemi sport, sportolói életmű,  pl.: Önkéntes Tűzoltó Egyesület. 
-    Természeti környezet: fizikai és biológiai képződmények, ökológiai rendszerek, természeti tájak, pl.: iskolai platánfák
-    Turizmus és vendéglátás szellemi és tárgyi termékei, pl.: turisztikai szolgáltatások, programok, étel és italkészítési eljárások, pl.: Országos Kovácstalálkozó.
 


A Települési Értéktár Bizottság a lakosság közreműködésével szeretné megvalósítani a helyi értékek felkutatását, és kér mindenkit, akinek tudomása van helyi értékekről, hogy javasolja azok felvételét a Vései Települési Értéktárba.
Az értéktárba felvett értékek sora folyamatosan bővül. Legyen sok örömünk ebben a szép és „értékes” gyűjteményben!

Vései Települési Értéktár Bizottság

 

 


2019. február 19., kedd 10:29

Vissza