XVIII. Országos Kovácstalálkozó 2019.
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása

 

 

Július 27. (szombat)  

 

 

 

Tizenhét kovács mérte össze tudását a hétvégén az Országos Kovácstalálkozón. A tizennyolcadik alkalommal megszervezett eseményen a mesterembereknek másfél órájuk volt arra, hogy elkészítsenek valamilyen tárgyat, vagy eszközt. A kemény, fizikai munkát több száz szempár követte a helyszínen.

Nemcsak az izzó kemence forráságával, hanem a levegő magas hőmérsékletével is meg kellett küzdeniük a kovácsoknak, de ez sem tartotta vissza őket attól, hogy teljesítsék versenyfeladatukat. Bartos Mihály budafoki kovács például egy csepp formájú fejjel ellátott reneszánsz evőkanalat készített, melynek nyújtott szárát farkasfej motívummal díszített. Munkáját a szakmai zsűri – Hegedűs Árpád gyertyatartójával közösen– megosztott harmadik hellyel jutalmazta. A második Szilasi Tamás orosházi kovács lett, aki egy pajtazárat készített, az első helyet pedig a kőröstetétleni Weigel Harri szerezte meg egy mérleggel.

 

Bertók László, Vése polgármestere az eseményen elmondta: a kovácstalálkozó amellett, hogy bemutatja a látogatóknak a régi mesterséget, jó alkalommal arra is, hogy az ország különböző pontjairól érkezett kovácsok továbbápolják barátságukat. Az egyik legidősebb kovácsmester Szabó Sándor volt. A 88 éves igali férfi az eddigi összes találkozón részt vett, de már csak látogatóként. Otthonában azonban néha-néha még kalapácsot ragad és elvállal kisebb munkákat. – Több generációs kovács vagyok – mondta el lapunknak Szabó Sándor. – Kétszázötven évre visszamenőleg nálunk mindenki kovácsember volt. Ükapám például annak idején fegyvereket készített – tette hozzá.

Bella József, kisbajomi kovács is minden évben ellátogat az eseményre. Negyvennyolc évet töltött el a szakmában, aktív éveiben lovat patkolt, ajtót, kaput és kerítést készített, manapság viszont csak ritkán dolgozik. Bella József kiemelte: jó nézni a fiatal versenyzőket, hiszen nagy odafigyeléssel végzik dolgukat. Manapság egyébként egyre többen, főként a harminc évnél idősebbek érdeklődnek a kovács szakma iránt. Az iskolában azonban már nem lehet ilyen szakon tanulni, de idősebb mesteremberektől még el lehet lesni a szakma fortélyait. A vései kovácstalálkozót számos kulturális program is színesítette, az utolsó koncertet azonban a hatalmas vihar miatt félbe kellett szakítani.

Díszkerítést is készítettek

A tizennyolcadik vései kovácstalálkozó a korábbi évektől eltérően, már a hét elején elkezdődött. Több szakember úgy döntött, hogy összeállnak és szerveznek egy ötnapos alkotótábort. A kovácsok szinte megállás nélkül dolgoztak és a találkozó megnyitójára elkészítettek egy kerítést, melyet a falu központjában álló világháborús emlékmű köré építettek. Az alkotást nap, hold, életfa és katonai sisak motívummal is díszítették.

 

 

 

 

Néhány érdekesség a nagyszínpad programjaiból 10 órától:


Ünnepélyes megnyitó, kovácsok bevonulása, 
 
Vései óvodások műsora

Muzsikás Gábi gyerekműsora


 

Hangszervarázs – Fourtissimo zenekar interaktív mesekoncertje 
 
 
Vései néptánccsoport

Retro Táncdalfesztivál (Egri József énekes)


Vései Énekkar

A Prima-díjas Fourtissimo 


 
 
Fiatal párok összekovácsolása
 
Eredményhírdetés

Kalapács József + Rudán Joe és az AKUSZTIKA koncert

 
 
ATILLA FIAI TÁRSULAT kocert

 
TŰZIJÁTÉK

RETROKONOK koncert - utcabál


 
 

Kiegészítő és kísérő programok a többi helyszínen

(kovácsműhely, tópart, vásározók utcája):

 

•helyben kovácsolás, kovácsmúzeum

•korhűen berendezett faluház

•kisállat simogató,

•kézműves foglalkozás,

•Pensum csoport munkaerő toborzó sátra: 

     

             Szolgáltatási portfóliónk:• belföldi és külföldi munkaerő-kölcsönzés
                                                    • outsourcing
                                                    • munkaerő-közvetítés, toborzás
                                                    • diákmunka (outsorcing/szervezés)
                                                    • nyugdíjas munka (outsourcing/szervezés)
                                                    • akkreditált képzések

 

•kézműves vásár és bemutató

•népi játszóház

•arcfestés

•elktromos kisautók, mese körhinta, ugrálóvár, ládavasút...

•a Vöröskereszt sátrában Véradás!


Kapcsolódó dokumentumok:

2019. augusztus 27., kedd 08:22

Vissza