Testvértelepülések

A település környezete, kapcsolatai

A horvátországi KÓRÓGY és VÉSE testvértelepülési kapcsolatai

 

 

 

 

A horvátországi Kórógy lakói hét éven keresztül kicsit "vései lakosok" is voltak, amikor a településen kialakított menekülttáborban éltek 1991-től 1998 -ig.

 

Akkor alakult ki egész életre szóló barátság számos vései és kórógyi ember között.

 

Azóta már "hivatalossá is vált ez a kapcsolat, hisz testvér - települési viszonyt kötöttek a két község vezetői.

 

Orbán Viktor, a Magyar Köztársaság Miniszterelnöke felavatta a Magyar Állam segítségével felújított Kórógyi református templomot. Az ünnepségen részt vettek a Vései Testvértelepülés küldöttei is.

 

2002. január 26. A véseiek egy csoportja ünnepelni indul. Kórógyon felszentelik az újjáépített református templomot.A buszon közös élményeiket idézik felváltva az utazók. Kislaki Sándor bácsi mézet visz ajándékba, mások kompótot, és házi süteményt. Mindenki készül. Senki nem indul el üres kézzel. A kórógyiak is készültek. Várták a testvérfalut, és örültek az érkezésnek. Palkó Istvánné, Juliska néni főzőskötényben szaladt az utcára. Megállt a kapuban és zavartan törölgetni kezdte előbb a kezét, aztán a szemét.

 

Az újjáépítési program 1998-ban kezdődött. Felmérték, melyik település mennyire károsodott, és eszerint 6 kategóriába sorolták a falvakat. Kórógy a négyes kategóriába tartozott, ami azt jelenti, hogy hogy az összes középület megsemmisült, és a 238 házból 184-et újjá kellett építeni.

 

Az ehhez szükséges forrásokat a nemzetközi segítségen kívül az adóból fedezik.

 

Szlavóniába lassan visszatér az élet. A kórógyiak felejtenek, és új falut építenek. Juliska néni azt mondja: most azért imádkozott, hogy ez az ünnepi hangulat maradjon, és a bánat után öröme legyen a kórógyiaknak. Talán 11 év után az akkor nagyon áhított csoda sem kerüli el a kis falut.